MIIA KALLIO keramiikkataiteilija
fi en

Taiteilijaesittely

 

Olen työskennellyt keramiikkataiteilijana vuodesta 1998. Työskentelyni on vahvasti sidoksissa materiaaliin. Käytän usein suomalaista punasavea, jota käsittelen kiillottamalla tai savustamalla. Lasittamattoman pinnan mahdollisuudet kiehtovat minua. Valmistusprosessi on käsityötä, jonka hitauden koen tavattoman merkitykselliseksi. Teoksen sisältö kiteytyy lopulliseen muotoonsa hitaan ja työlään valmistusprosessin aikana. Arvostan perinteistä käsityöläistaitoa, ja haluan omien töitteni kertovan osaltaan myös kuulumisestani keraamikkojen ikivanhaan ammattikuntaan.

Savi on taiteellisen työni peruslähtökohta. Se, että teen materiaalisidonnaista taidetta, ei kuitenkaan tarkoita taiteeni sisällön alisteisuutta materiaalille. Sen sijaan yhä syvenevä materiaalintuntemus mahdollistaa oman ilmaisuni kehittymisen. Töitteni ideat löytyvät ympäristöstä ja yhteiskunnasta, jossa elän. Mutta työn tekninen toteutus on peräisin tuhansien vuosien takaa. Tämä ristiriita luo jo itsessään jännitettä teoksiini.

Teosteni sisällöllistä tematiikkaa viime vuosina määrittää ihmisenä olemisen kokemus tässä maailmassa. Mielestäni taide on aina kuva omasta ajastaan. Teen nykytaidetta keramiikan keinoin ja omalta osaltani tulkitsen taiteessani sitä maailmaa, jossa elän.

Olen jo pitkään käsitellyt teoksissani katsojan ja teoksen suhdetta, ja taidekokemuksen konkretisoitumista sekä katsojan että kokijan toiminnassa. Itse käsillä tekevänä taiteilijana koen läheiseksi sen, että ymmärrys syntyy tekemällä. Haluan, että myös katsojalla olisi mahdollisuus lähestyä omia töitäni toiminnan kautta.